Het belang van het detail

Hoe belangrijk een klein detail kan zijn? Enkele weken terug keek ik naar een aflevering van Bureau Sport, waarin een boeiend portret was opgenomen van Sjinkie Knegt. De bekende shorttracker die wereldkampioen is geworden en uitgeroepen tot sportman van Nederland in 2015. Boeiend omdat duidelijk werd welke opoffering Sjinkie ervoor over heeft om zo maximaal te kunnen presteren en hoe de rust die hij op het ijs tentoon spreidt contrasteert met zijn onrust buiten de ijsbaan.

Maar voor mij was vooral de aandacht voor het detail intrigerend. De schaatsen worden minutieus op maat geslepen waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Daarbij gaat het om details ter grootte van niet meer dan 2 duizendste millimeter. Met het oog onzichtbaar maar voor de schaatser voelbaar als hij zijn ijzers op het ijs zet.

Net zo mooi was het besef van de schaatser voor het belang van die details. Dat besef leidde tot het zelf ontwikkelen van een ogenschijnlijk simpel apparaatje om de juiste scherpte en kromming van de ijzers te realiseren. Een innovatie waar ook de Koreanen met verbazing naar keken!

Op zo’n wijze bewust zijn van details en durven nieuwe wegen in te slaan om hiermee om te gaan vereist lef en vakmanschap. Dat zijn 2 elementen waar Carbyn ook sterk in gelooft. Wij durven op een andere manier te kijken, en vertrouwen op ons vakmanschap en dat van onze partners. Dat doen wij niet blind: wij hechten veel waarde aan het treffen van goede voorbereidingen voor we een project aanpakken. Niet door op de 2duizendste millimeter zaken dicht te timmeren maar wel door ons “materiaal” net zoals Sjinkie optimaal op orde te hebben.

Arno Knaap

06 23 39 91 46