Blind vertrouwen?

Vertrouwen is ook in de moderne samenleving noodzakelijk om daarin te kunnen functioneren. Maar we kunnen niet meer blind vertrouwen op de autoriteiten of experts. Net nog een aflevering gezien van Dokters versus Internet waarin de dokters pas in de verlenging wisten te winnen van 3 leken die alleen internet tot hun beschikking hebben om een diagnose te geven. Natuurlijk een spelletje maar toch; de technologie ontwikkelt zich razendsnel en steeds meer mensen vertrouwen op hetgeen Internet hen voor schotelt.

Dat heeft echter wel een keerzijde zoals de recente hoorzittingen over en werkwijze van Facebook laten zien. Ook in de digitale samenleving is blind vertrouwen niet verstandig. In het boek Vertrouwen in de slimme samenleving gaan Sander Klous en Nart Wielaard hier uitgebreid op in. Zij constateren dat meer en meer platforms en algoritmes ons als samenleving zullen dienen en ons leven nog beter maken. Maar kunnen we daar wel op vertrouwen? Dit boek beschrijft een paar goede denkrichtingen die we mee moeten nemen om er zeker van te zijn dat de algoritmen ons als samenleving ook daadwerkelijk dienen, en niet slechts de organisatie die het platform heeft bedacht: modulair, agile en decentraal.

Inspirerend is in dit kader ook de Tedtalk van Rachel Botsman, vertrouwensexpert. Volgens haar is de grootste disruptie die we nu meemaken niet technologisch van aard maar gaat het om een verschuiving van vertrouwen. Aanvankelijk was vertrouwen een lokale aangelegenheid: je kende de ander persoonlijk. Dat is geĆ«volueerd naar vertrouwen in instituties.  Dat vertrouwen verdwijnt nu in de digitale samenleving en maakt plaats voor zoals zij dat noemt gedistribueerd vertrouwen. (https://www.ted.com/talks/rachel_botsman_we_ve_stopped_trusting_institutions_and_started_trusting_strangers?language=nl).

Het meest bekende voorbeeld van dat gedistribueerd vertrouwen is de blockchain, een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk zou zijn. Het vertrouwen is gedistribueerd naar meerdere partijen die werken aan de keten en elkaar controleren. De bekendste implementatie van de blockchain is de bitcoin.

Blind vertrouwen is nooit goed. Maar zonder vertrouwen kunnen we niet!

 

Cees Paul

06 23 39 91 46